|
Inovace experimentálního e-nosu pro analýzu pachů v potravinářství
Janošíková, Pavla ; Búran, Martin (oponent) ; Adámek, Martin (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá inovací programu pro zpracování dat přijatých ze senzorického zařízení známého pod názvem elektronický nos. Práce seznámí s možnostmi a využitím elektronického nosu. Dále také seznámí s nejznámějšími druhy analýz určených k rozpoznávání pachů, které mají uplatnění především v potravinářství, se zaměřením na analýzu hlavních komponent. Práce je zaměřena na vytvoření programu na mobilní zařízení pro zpracování dat z jednoduchého elektronického nosu a také na zpřesnění měření amoniaku a CO2. Program také musí umožnit bezdrátový příjem dat, jejich zpracování a uložení.
|
|
Program pro analýzu pachů pro experimentální elektronický nos
Janošíková, Pavla ; Szendiuch, Ivan (oponent) ; Adámek, Martin (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá zpracováním dat přijatých ze senzorického zařízení známého jako elektronický nos. Práce seznamuje s možnostmi provedení elektronických nosů a s nejznámějšími typy analýz určených k rozpoznávání pachů, které se používají v potravinářství. Práce je zaměřena na analýzu hlavních komponent a vytvoření programu, který zpracovává data z jednoduchého elektronického nosu. Program data nejen přijímá, ale i ukládá a dále zpracovává pro lepší přehlednost výsledků. Pomocí programu je možné vytvořit databázi vzorků a určit neznámý vzorek, pokud je již v uložen v databázi. Součástí práce je experiment, který má za úkol zjistit, jestli je vytvořený program schopný lépe rozpoznat určité pachy než lidský nos.
|
|
Biometrické testování živosti - mechanické vlastnosti
Zaklová, Kateřina ; Mráček, Štěpán (oponent) ; Drahanský, Martin (vedoucí práce)
Práce je zaměřena na mechanické metody testování živosti u otisků prstů. Teoretická část popisuje biometrické systémy, měření jejich spolehlivosti, druhy senzorů a některé z metod pro určování živosti. Pro tuto práci byly podrobněji nastudovány dvě metody - určování živosti podle pachu a určování živosti podle tělesné teploty. Práce se rovněž zabývá implementací aplikace na určování živosti podle teploty a popisem a vyhodnocením provedených experimentů.
|
|
Programové vybavení pro zpracování vícerozměrných dat ze senzorů plynů
Almazov, Denys ; Skácel, Josef (oponent) ; Adámek, Martin (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se věnuje realizaci a testování programového vybavení pro zpracování vícerozměrných dat ze senzorů plynů. Práce seznamuje čtenáře s některými metodami zpracování vícerozměrných dat. Součástí práce je popis a použití metody PCA, popis zařízení určeného k detekci zápachů nebo chutí – elektronického nosu, realizace a testování programu pro předzpracování a zpracování dat. Program pro předzpracování dat je schopen zobrazovat data ze zařízení na grafu v reálném čase a uložit je do souboru. Program pro zpracování dat umožňuje nahrát data ze souboru, snížit jejich rozměrnost a zobrazit výsledky do 2D grafu. Tento program byl otestován na jednoduchém elektronickém nosu, který obsahuje tři senzory.
|
|
Inovace experimentálního e-nosu pro analýzu pachů v potravinářství
Janošíková, Pavla ; Búran, Martin (oponent) ; Adámek, Martin (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá inovací programu pro zpracování dat přijatých ze senzorického zařízení známého pod názvem elektronický nos. Práce seznámí s možnostmi a využitím elektronického nosu. Dále také seznámí s nejznámějšími druhy analýz určených k rozpoznávání pachů, které mají uplatnění především v potravinářství, se zaměřením na analýzu hlavních komponent. Práce je zaměřena na vytvoření programu na mobilní zařízení pro zpracování dat z jednoduchého elektronického nosu a také na zpřesnění měření amoniaku a CO2. Program také musí umožnit bezdrátový příjem dat, jejich zpracování a uložení.
|
|
Program pro analýzu pachů pro experimentální elektronický nos
Janošíková, Pavla ; Szendiuch, Ivan (oponent) ; Adámek, Martin (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá zpracováním dat přijatých ze senzorického zařízení známého jako elektronický nos. Práce seznamuje s možnostmi provedení elektronických nosů a s nejznámějšími typy analýz určených k rozpoznávání pachů, které se používají v potravinářství. Práce je zaměřena na analýzu hlavních komponent a vytvoření programu, který zpracovává data z jednoduchého elektronického nosu. Program data nejen přijímá, ale i ukládá a dále zpracovává pro lepší přehlednost výsledků. Pomocí programu je možné vytvořit databázi vzorků a určit neznámý vzorek, pokud je již v uložen v databázi. Součástí práce je experiment, který má za úkol zjistit, jestli je vytvořený program schopný lépe rozpoznat určité pachy než lidský nos.
|
|
Programové vybavení pro zpracování vícerozměrných dat ze senzorů plynů
Almazov, Denys ; Skácel, Josef (oponent) ; Adámek, Martin (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se věnuje realizaci a testování programového vybavení pro zpracování vícerozměrných dat ze senzorů plynů. Práce seznamuje čtenáře s některými metodami zpracování vícerozměrných dat. Součástí práce je popis a použití metody PCA, popis zařízení určeného k detekci zápachů nebo chutí – elektronického nosu, realizace a testování programu pro předzpracování a zpracování dat. Program pro předzpracování dat je schopen zobrazovat data ze zařízení na grafu v reálném čase a uložit je do souboru. Program pro zpracování dat umožňuje nahrát data ze souboru, snížit jejich rozměrnost a zobrazit výsledky do 2D grafu. Tento program byl otestován na jednoduchém elektronickém nosu, který obsahuje tři senzory.
|
|
Biometrické testování živosti - mechanické vlastnosti
Zaklová, Kateřina ; Mráček, Štěpán (oponent) ; Drahanský, Martin (vedoucí práce)
Práce je zaměřena na mechanické metody testování živosti u otisků prstů. Teoretická část popisuje biometrické systémy, měření jejich spolehlivosti, druhy senzorů a některé z metod pro určování živosti. Pro tuto práci byly podrobněji nastudovány dvě metody - určování živosti podle pachu a určování živosti podle tělesné teploty. Práce se rovněž zabývá implementací aplikace na určování živosti podle teploty a popisem a vyhodnocením provedených experimentů.
|